Tréninkový kemp stovkařů v Bludově

13.04.2010 15:15

(od Andres)

Loňská sezona je už dávno za námi, ta letošní se rychle blíží. A my už jen čekáme, až nám počasí dovolí oprášit mašinu a hadice, abychom zjistily, jak jsme přes tu zimu zase zlenivěly.

            Já bych se tu ale tentokrát ráda zmínila o trochu jiné disciplíně, a to o hasičském stovkování.

Když se před dvěma roky dalo naše družstvo dohromady, brzy jsme zjistily, že existují taky „nějaké postupové soutěže“, které kromě klasického požárního útoku zahrnují také atletickou část- štafetu a hlavně stovky. A tak jsme do toho šly… Postup z okrsku byl samozřejmostí, jelikož ze dvou zúčastněných družstev žen postupovala právě dvě. Zato před okresním kolem probíhala „tvrdá“ příprava, takže na stovky jsme nastupovaly s jasnou taktikou: „Do cíle se dostat jakýmkoliv způsobem, hlavně si nic neudělat :)“. Nakonec jsme to dotáhly až na kraj. Umístění není až tak důležité (popravdě řečeno si ho ani z hlavy nepamatuji:)). Podstatné je, že teprve tady jsme mohly poprvé okusit atmosféru závodění na stadionu a porovnat se s holkami, které se této disciplíně opravdu věnují.

Já a Džana jsme nakonec usoudily, že na tom stovkování opravdu něco je. Loňskou sezonu už nás stovka chytla natolik, že bylo občas těžké skombinovat ji s útoky.

Takže když se nedávno na stránkách šumperského stovkování objevila pozvánka na tréninkový kemp do Bludova, jehož hlavním iniciátorem by jak jinak než Karel Švéda, nemohla jsme u toho chybět. Bohužel Džanu těsně před víkendem skolila nemoc, takže jsem se od nás trénování zúčastnila pouze já. V sobotu 10.4. ráno se sjeli všichni účastníci do bloudovského hasičského areálu. Po prezentaci a krátkých úvodních instrukcích se mohlo začít. Holky si vzali na starost ti nejpovolanější- Petr a Dana Michailidisovi a paní Marcela Rezková. Kluky dostali na starost Jakub Paulíček, David Grůza, Jan Šindelka a Zdeněk Hlavinka.

Nejprve jsme si mohli poslechnout spoustu užitečné teorie, co se zimní (a nejen zimní)přípravy týče. Když jsme se rozdělil do tří skupin podle toho, kolik má kdo s běháním stovek zkušeností, pak už nic nebránilo tomu, abychom s holkami mohly začít s praktickým tréninkem. Trenéři to s námi vzali pěkně po pořádku, tak, jak by měl atletický trénink vypadat. Nemohla tedy chybět rozcvička ani běžecká abeceda. Potom jsme vzaly nácvik celé stovky hezky úsek po úseku- start z bloků, přeskok přes břevno, úchop hadic, běh po kladině, zapojování rozdělovače. Přestože počasí příliš nepřálo (vystřídalo se sluníčko, déšť, ale i kroupy…), na bloudovském tartanovém oválu se běhalo o sto šest až do pozdních odpoledních hodin.

Celá akce trvala až do nedělního poledne (kde už jsme bohužel chyběla). Myslím, že všem, co se zasloužili o zrealizování Karlova nápadu, patří velké poděkování. Skvělé prostředí, pohodoví lidé…jednoduše řečeno super víkend.

fotky (od Honzy)

fotky (od Zuzky)